Lucienne, je werkt zelf al zes jaar bij Gemeente Den Helder. Hoe ben je daar terechtgekomen en kan je wat meer vertellen over je huidige rol?
“Na mijn hbo-studie SPH aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ben ik aan de slag gegaan als pedagogisch medewerker en werkte ik onder meer bij Parlan Jeugdhulp. Eerst in de orthopsychiatrie, later in de jeugd-detox. Maar toen ik zelf kinderen kreeg dacht ik: ik wil mij niet ook op mijn werk 24/7 bezighouden met opvoeden. Ik besloot te solliciteren bij de Gemeente Den Helder, mijn ‘eigen’ gemeente, waar ik mij bezig kon gaan houden met regie en beleid en het begeleiden van consulenten. Nog altijd op het gebied van jeugd, want de jeugd heeft de toekomst. Sinds april 2023 ben ik kwaliteitsmedewerker Jeugd en daarnaast ben ik sinds juli 2024 projectleider Hervormingsagenda en Toekomstscenario.”
Waarom besloten jullie na vorig jaar zomer mensen zelf klaar te stomen als jeugdconsulent?
“Het werd steeds lastiger om mensen te vinden met de juiste papieren voor onze jeugdconsulentvacatures. Daarnaast hadden we een heel hoog verloopcijfer. We wilden de talentvijver verbreden. Gelukkig zijn er genoeg mensen met de juiste intrinsieke motivatie, die met de juiste opleiding het juiste papiertje kunnen behalen en dit werk met heel veel plezier en motivatie kunnen uitoefenen. Daarom besloten we zelf een opleidings- en begeleidingstraject aan te bieden aan een hele nieuwe groep.”
Hoe zijn jullie terecht gekomen bij Wyzer Academie?
“We wisten dat we de nieuwe lichting jeugdconsulenten zelf de praktijk konden bijbrengen, maar voor de theorie zijn we op zoek gegaan naar een externe partij. Na een uitgebreide selectieprocedure zijn we uiteindelijk uitgekomen bij Wyzer Academie. Zij boden het totaalpakket dat het beste bij onze wensen aansloot. Tijdens de gesprekken die wij voerden, merkten we dat er heel veel kennis en expertise zit. Tijdens het eerste gesprek zat er ook een trainer bij van Wyzer Academie die enthousiast vertelde hoe hij het voor zich zag. Zowel qua energie als visie sloot dat heel erg goed bij ons aan.”
Was er veel animo voor het nieuw opgezette traject?
“Zeker! Voorheen bleef het angstvallig stil na het plaatsen van een vacature, nu liep de mailbox vol. Ik heb vorig jaar zomer maar liefst 23 kandidaten gesproken. We hebben echt even gedacht: wat hebben we ons op de hals gehaald?”
Wat voor soort kandidaten reageerden er zoal?
“Kandidaten met heel verschillende achtergronden. Ze hebben een relevante opleiding in de pedagogiek, SPH of psychiatrie gevolgd, maar ze hebben nog niet allemaal een SKJ-registratie op hun naam (SKJ staat voor Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, red.). Sommige functies binnen de jeugdzorg vereisen een verplichte SKJ-registratie, waaronder ook Jeugdconsulenten. Anderen hebben al wel een SKJ-registratie, maar hadden nog geen ervaring binnen de gemeente, waardoor ze eerder niet reageerden op vacatures of niet werden uitgenodigd voor een gesprek. Met de juiste ondersteuning durven ze het nu wel aan.
De eerste groep is vorig jaar september gestart en bestaat uit tien personen. Helaas zijn er een paar afgevallen, omdat het toch niet was wat ze voor ogen hadden, maar dat houd je altijd. De groep die is overgebleven is heel enthousiast en hecht. De mensen zonder SKJ-registratie – ongeveer de helft van de groep – volgen daarnaast een praktijktraject van een jaar, waarbij ze begeleid worden door ons én Wyzer Academie, omdat we daar zelf te weinig capaciteit voor hebben, gezien de krappe bezetting en de enorme werkdruk”
Kan je wat meer vertellen over de inhoud en opzet van de training die de groep heeft gevolgd?
“Het is een maatwerktraject. De eerste lichting is inmiddels klaar met het opleidingstraject. Een deel van hen zitten nog in het praktijkprogramma voor de SKJ-certificering dat een jaar duurt. De tweede groep is in januari gestart en bestaat uit 7 personen. Je kunt het vergelijken met een traineeship. We hebben de groep vanaf de start een maand de tijd gegeven voor diverse kennismakingen, waarbij ze de organisatie en applicaties beter leerden kennen. Ze hebben onder meer een dag meegelopen met een beleidsmedewerker en een kwaliteitsmedewerker, om meer context te krijgen in welke organisatie zij terecht zijn gekomen en wie precies wie is. Na een maand ging het opleidingstraject van Wyzer Academie van start, dat opgedeeld is in verschillende blokken. De eerste twee weken zaten ze vooral in de schoolbanken, op verschillende inspirerende locaties, waaronder een leslokaal bij een kinderboerderij en in onze bibliotheek. Daarna ging het steeds om een of enkele lesdagen. Aan bod komt onder meer relevante wetgeving, zoals de algemene wet bestuursrecht en de jeugdwet, maar er is ook een module over complexe scheidingen, een training omgaan met weerstand en agressie, et cetera.”
Was er veel ruimte voor eigen inbreng?
“Jazeker. Voor elk trainingsblok hadden we vooraf een digitale sessie met de trainer die het blok ging geven, om af te stemmen wat de verwachtingen zijn en wat er speelt rondom Den Helder op deze thema’s. Wyzer Academie spant zich echt in om de trainingen ook lokaal interessant te maken.”
Hoe wordt het programma beoordeeld door de deelnemers?
“Ze zijn ontzettend enthousiast. Ze vinden de docenten heel kundig en waarderen het dat er veel aandacht is voor de praktijk en dat de sessies interactief zijn. We hebben bewust na ieder blok een tussenpauze ingelast om de theorie te laten landen. De deelnemers gingen al vrij snel aan de slag met een aantal echte, lichte casussen waardoor het gelijk meer ging leven voor ze.”
Hoe borgen jullie de opgedane kennis binnen de organisatie?
“Kwaliteit speelt een grote rol in het opleidingstraject. Het lesmateriaal wordt geclusterd bewaard en is altijd in te zien. HR speelt ook een actieve rol bij de deskundigheidsbevordering, mede omdat dit een belangrijke factor is om mensen binnen boord te houden. Er wordt geïnvesteerd in herhaaltrainingen en terugkomdagen. Zo hopen we dat dingen blijven leven. We werken daarnaast met twee gedragsdeskundigen die in hun casuïstiek onderwerpen kunnen oppakken om meer diepgang aan te brengen. Tot slot denk ik dat door mensen te werven met de juiste intrinsieke motivatie je mensen ook langer aan je kunt verbinden en kennis en expertise dus ook beter kunt borgen.”
Wat levert het programma jullie op?
“Een bredere pool met talenten, mensen die leergierig zijn en intrinsiek gemotiveerd om hun steuntje bij te kunnen dragen aan de jeugdzorg. De eerste lichting pakt inmiddels al best wel complexe zaken op, uiteraard ondersteund door een buddy. Zo zijn ze al betrokken bij complexe vechtscheidingen en draaien ze mee in crisisdiensten. Dit betekent concreet dat we de inhuur hebben kunnen terugschroeven en dat er stapje voor stapje meer stabiliteit, kwaliteit en continuïteit ontstaat in het team. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat onze doelgroep beter wordt geholpen en dat het vertrouwen in onze hulpverlening groeit. Bovendien worden de wachtlijsten minder lang: in oktober stonden er nog meer dan 100 gezinnen op de wachtlijst, inmiddels is dat meer dan gehalveerd.
Ik verwacht dat we dit traject in de toekomst zullen herhalen om zo de kwaliteit en continuïteit van onze dienstverlening te kunnen blijven garanderen.”