Wyzer organiseert meerdere keren per jaar traineeships Ruimte. Hierin voorzien wij onze collega’s van stevige basiskennis over wetgeving, jurisprudentie, het werken bij een gemeente en natuurlijk praktijkkennis. Onze collega Ferry is onlangs gestart met zijn traineeship Vergunningverlening. Inmiddels is hij gestart op een opdracht en deelt hij zijn ervaring over het traineeship van Wyzer.
Kun je jezelf voorstellen?
Dat kan ik in de tussentijd zelfs heel goed, want beginnen bij een nieuwe baan betekent veel voorstellen! Ik ben Ferry Steenbeek, 25 jaar, geboren in Nieuwegein en heb gestudeerd in Utrecht. Sinds 2020 ben ik trotse eigenaar van een master in Planologie. Sinds kort ben ik begonnen aan het traineeprogramma van Wyzer, waarbij ik nu een maand voor de Omgevingsdienst West-Holland werk.
Hoe ben je terecht gekomen bij ons traineeship?
Eén van de belangrijkste tips die ik kan geven aan mensen die op zoek zijn naar een baan, is: maak linkedin aan. Zo ben ik uiteindelijk door Wyzer benaderd voor dit traineeship. Na een paar enthousiaste gesprekken ben ik uiteindelijk aangenomen.
Wat leer je tijdens het traineeship tot vergunningverlener?
Ik leer veel nieuwe dingen, die ik nog niet tijdens mijn studie planologie heb opgedaan. De afgelopen maanden heb ik kennis opgedaan op het gebied van de Wabo, de Wro, het bouwbesluit en natuurlijk de bor. Begrippen die ik ken van mijn studie, maar waarin ik mij nooit heel erg in hoefde te verdiepen. Hoewel deze begrippen op het eerste gezicht wat ‘droog van stof’ lijken, hebben de docenten het levendig uitgelegd. Ook de connectie tussen ruimtelijke ordening en planologie werd daarbij gemaakt. Je leert hoe het er werkelijk aan toe gaat bij gemeenten en dat leer je niet in de schoolbanken. Voor nu ben ik bezig om het proces van vergunningverlening te leren. Dit is best ingewikkeld, zeker omdat elke opdracht uniek is. Een mate van expertise en ervaring is hiervoor nodig en dat ben ik nu stap voor stap aan het leren.
Wat is het meest leerzame tijdens het traineeship?
Ten eerste natuurlijk de schat aan juridische ervaring die ik nu rijker ben. Ook doe je veel praktijkervaring op, omdat je vrijwel direct aan de slag gaat in de praktijk. Het directe contact met inwoners van de gemeente is daarbij leuk en leerzaam. Zo heb ik kort bij het bouwloket gewerkt, wat betekent dat inwoners van de gemeente direct bij jou kunnen aankloppen voor hulp. Dat is wel spannend, omdat je net nieuw bent in het werkveld. Toch merkte ik dat ik inwoners al snel op weg kon helpen! Je helpt ze van A tot Z: bij het opzetten van een plan tot de daadwerkelijke vergunningverlening van bouwprojecten. Vooral over dat laatste wil ik de komende tijd meer leren. Aan de kant van de inwoner kan de vraag simpel lijken, terwijl het juridisch (aan de kant van de gemeente) complex kan zijn. Dat maakt het tot een uitdaging om het proces voor de inwoner soepel te laten verlopen.
Je bent natuurlijk in een gekke tijd begonnen met dit traineeship, hoe was dit voor jou?
Natuurlijk is het anders. In een nieuwe baan wil je het liefste zo snel mogelijk, zo veel mogelijk nieuwe collega’s leren kennen. Dat kan nu ook wel, maar dan op afstand. Hoewel de digitale techniek goed werkt, zit ik nóg liever met mijn collega’s samen op kantoor. De sfeer proeven op het gemeentehuis, de stad leiden (waar ik nu werk) leren kennen enzovoorts. Ik houd goede hoop dat dat binnenkort weer mogelijk is! Gelukkig ben ik samen met de andere trainees warm onthaald en dat heb ik als erg positief ervaren!
Wat is tot nu toe je leukste moment dat je hebt meegemaakt tijdens je opdracht?
Eén van de dingen die ik het leukst vind, is dat je in korte tijd een grote groei doormaakt. Dit geldt zowel voor mijzelf als medetrainees. Zo vond ik het best spannend om de eerste keer de telefoon op te nemen, toen een inwoner van Noordwijk belde naar het bouwloket. Wie zou ik aan de lijn krijgen? Had ik wel genoeg kennis in huis om de inwoner te helpen? Later die week ging het al een stuk beter en had ik meer vertrouwen in mijn eigen kennis en kunnen. Ik kon eigenlijk best goed uit te voeten met de kennis die ik in een paar weken had opgedaan. Ook vind ik het leuk om te ervaren wat er allemaal achter de schermen gebeurt bij een gemeente. Ik werk op de afdeling bouw, maar je krijgt ook mee wat er op andere afdelingen zoals ruimtelijke ordening en milieu gebeurt. Je leert zo wat er allemaal leeft bij de inwoners van een gebied als Noordwijk.
Wie raad je aan om het traineeship te volgen?
Iedereen die zin heeft om te beginnen met zijn carrière. De stap van studie naar werk is best een grote stap en als starter kan je best wel eens in het diepe worden gegooid. Dit traineeship zorgt juist voor stevige basiskennis over vergunningverlening en ondersteuning on-the-job. Wil je graag werken in het werkveld ruimtelijke ordening of bouw? Of wil je bijdragen aan een betere leefomgeving voor inwoners? Dan is dit ook voor jou een hele leuke kans om het vak te leren!
Wil je zelf nog iets kwijt?
Dat ik blij ben met mijn baan en verrast ben hoe warm ik tot nu ben onthaald. Dat is echt niet altijd het geval als ik de verhalen hoor van vrienden of oud-studiegenoten. Collega’s van Wyzer zijn betrokken bij jou en je leerproces. Dat vind ik prettig. Ondanks dit gekke jaar waarin afstand houden de norm is, leer ik zo toch nog veel nieuwe mensen kennen. Ik voel me goed op mijn plek!