Samen met haar negen collega regisseurs is Michelle Driessen betrokken bij gezinnen met multiprobleem-casuïstiek, specifiek gericht op jeugd. “Het is onze taak om als spil te fungeren tussen ouders, kinderen en verschillende hulpinstanties” vertelt Michelle. “We komen vaak in beeld bij complexe scheidingen, waar meerdere belangen en uitdagingen samenkomen.”
Complexe scheidingen: grote druk op jeugdhulp
“Hoewel slechts rond 10-15% van de scheidingen als complex wordt beschouwd, vraagt dit deel wel ongeveer 80% van de aandacht binnen jeugdhulp. Daarom gingen we op zoek naar een training, werkwijze die ons hierin kon helpen. Zo kwamen we uit bij de training ‘duurzaam samenwerken na scheiding’ van Wyzer Academie”, vertelt Michelle.
Meer inzicht
“De training heeft ons vooral geholpen om inzichtelijk te maken wat precies onze rol is en hoe we dit helder kunnen communiceren naar ouders en andere betrokkenen. We leren onderscheid maken tussen de thema’s waar wij voor verantwoordelijk zijn, zoals het belang van het kind, en zaken die buiten ons werkgebied vallen, zoals alimentatieconflicten. Als dat onderscheid duidelijk is, kunnen we ouders beter doorverwijzen en hen helpen om zelf stappen te zetten op de juiste gebieden”, aldus Michelle.
“De training heeft ons vooral geholpen om inzichtelijk te maken wat precies onze rol is en hoe we dit helder kunnen communiceren naar ouders en andere betrokkenen.”
“De modellen die tijdens de training werden behandeld, zoals de dramadriehoek versus balansdriehoek en de transactiecurve, geven ons praktische handvatten. Het uitvragen van de waarden van ouders is een belangrijk onderdeel van de visie. Ze helpen om de dynamiek tussen ouders beter te begrijpen en om gesprekken effectiever te sturen.”
Toepassen in de praktijk
Met de inzichten uit de training is het interne werkdocument over complexe scheidingen aangepast en is er nu een eenduidige aanpak binnen het team. “Dat zorgt voor meer structuur en duidelijkheid in de gesprekken met de ouders. Daarnaast proberen we de opgedane kennis levend te houden, bijvoorbeeld door het onderwerp regelmatig terug te laten komen in casuïstiekbesprekingen. Dat is een groot verschil met andere trainingen, waarbij je wel wat oppikt, maar de inzichten snel wegzakken in de dagelijkse drukte.”
Aanpak breder uitrollen
Ondanks haar enthousiasme over deze aanpak, ziet Michelle ook uitdagingen. “Het zou fantastisch zijn als ook andere partijen zoals jeugdbeschermers, Veilig Thuis en zorgpartners dezelfde training volgen. Als iedereen door dezelfde bril kijkt, kunnen we echt meer impact maken. Nu doen wij ons best om het voortouw te nemen, maar je merkt dat de aanpak soms versnipperd raakt. Iedereen werkt weer op zijn eigen manier. Als we landelijk meer uniformiteit zouden creëren, zou dat veel effectiever zijn.”
“Als iedereen door dezelfde bril kijkt,
kunnen we echt meer impact maken.”
Aanrader
“In Gouda geloven we heel erg in deze aanpak. We zien dat het werkt. Het geeft niet alleen inzicht, maar ook praktische tools die je direct kunt toepassen. Eigenlijk zou iedereen die werkt met gezinnen in scheidingssituaties deze training moeten volgen. Dat is niet alleen goed voor de professionals, maar uiteindelijk vooral goed voor de kinderen.”