Ravijnjaar: een kans voor integraal overkoepelend beleid

De tijd van verkokerd beleid ligt achter ons – althans, dat is de ambitie. Overheden, maatschappelijke organisaties en professionals spreken steeds vaker dezelfde taal: een taal van samenhang, samenwerking en brede maatschappelijke opgaven. Van economische ontwikkeling tot leefbaarheid, van armoede tot ruimtelijke inrichting – alles is met elkaar verbonden. Maar hoe maken we de stap van mooie beleidsnota’s naar echte, domeinoverstijgende actie? Het Ravijnjaar biedt kansen!

In de afgelopen jaren hebben overheden torenhoge ambities getoond. Het doel is niet langer sectoraal beleid, maar integraal beleid dat domeinen overstijgt. Economisch beleid gaat dus niet alleen over werkgelegenheid, maar ook over leefbaarheid. Maatschappelijk en sociaal beleid omvat niet alleen armoede en gezondheid, maar ook planologie.

Hoewel de verwachtingen hoog zijn, blijkt de realiteit vaak anders door beperkingen zoals tijd, middelen en onvoorziene omstandigheden. In een tijd waarin maatschappelijke uitdagingen steeds complexer en meer verweven raken, is er een breed gedragen consensus dat integraal beleid bijdraagt aan duurzame oplossingen.

Gemeenten, zorginstellingen, onderwijsorganisaties en maatschappelijke partners werken samen. Maar zolang de organisatiestructuur leidend blijft, zal integraal beleid in de praktijk nooit echt van de grond komen en blijft het op papier vastgestelde beleid in de praktijk een sectorale aanpak.

Het Ravijnjaar: Een Kans voor Verandering

Het ravijnjaar creëert een gevoel van urgentie en druk om veranderingen door te voeren. Gemeenten en organisaties worden gedwongen om efficiënter en effectiever te werken om de bezuinigingen en uitdagingen het hoofd te bieden. Laten we binnen het brede sociaal domein het ravijnjaar aangrijpen om de wens ook werkelijkheid te laten worden. Hoe? Hieronder drie belangrijke stappen:

Van beleidsdoelen naar opgavegericht werken

In plaats van te werken vanuit afzonderlijke beleidssectoren of algemene beleidsdoelen, richt opgavegericht werken zich op de bredere maatschappelijke uitdagingen die inwoners ervaren. Wat kan ik vanuit mijn expertise en middelen hieraan bijdragen?

Samenwerking en co-creatie

Opgavegericht werken vereist lef en nauwe samenwerking tussen verschillende domeinen, sectoren, inwoners en professionals. Hoe komen we gezamenlijk tot oplossingen? En hoe richten we intern en extern de samenwerking in? Niet alleen in de fase van beleidsontwikkeling, maar juist ook na vaststelling van deze opgaven?

Langetermijnperspectief

Opgavegericht werken richt zich vaak op complexe vraagstukken die een lange termijn aanpak vereisen. Dit vraagt om durf, visie en strategie die verder reiken dan korte termijn oplossingen. Dit betekent ook dat de kaasschaafmethode voor gemeenten niet werkt voor het Ravijnjaar.