Maatschappelijk verantwoord ondernemen: de voedselbank

Armoede is een groeiend probleem en bestaanszekerheid is een hot topic voor gemeenten. Ook de vraag om voedselhulp neemt toe. In dit kader heeft Wyzer een opdracht uitgevoerd voor Voedselbanken Nederland. Adviseur Saranne van Schouwen vertelt over deze opdracht en wat het resultaat is.

In Nederland leven bijna een miljoen mensen onder de armoedegrens. De 179 voedselbanken in ons land helpen degenen die het financieel even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. Om de klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken zij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen ze er samen voor dat voedselarmoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast.

Onder de Radar

Helaas zijn er nog heel veel mensen die niet naar de voedselbank komen, terwijl zij wel hulp nodig hebben. Hiervoor heeft Voedselbanken Nederland een lopend project, genaamd ‘Onder de Radar’.  Dit project focust op hoe ze deze mensen  kunnen bereiken. Daarnaast merkt Voedselbanken Nederland ook op dat er mensen zijn die wel een aanvraag starten, maar deze niet afronden. Daarvoor kan het aanpassen van de toetsingscriteria en het verlagen van drempels helpend zijn.

Onderzoek en advies

Wyzer ging aan de slag om de drempels voor het niet afronden van de aanvraag in kaart te brengen. Hierbij is onderzocht hoe deze drempels terug te vinden zijn in de toetsingscriteria. “Begin 2024 is ons projectteam van start gegaan”, vertelt Saranne van Schouwen, één van de betrokken adviseurs. “Wij hebben een verkennend onderzoek uitgevoerd om te achterhalen waar mensen in armoede mee worstelen. Daarnaast interviewden wij een specialist op het gebied van de toetsingscriteria, een vrijwilliger van Voedselbanken Nederland. Ook analyseerden wij het aanmeldproces en de reeds doorgevoerde aanpassingen. Op basis van onze bevindingen schreven wij een handreiking waarin de drempels binnen het huidige toetsingsproces geïdentificeerd werden en hun impact werd weergegeven. De handreiking werd afgesloten met adviezen inclusief suggesties voor het verlagen van de drempels. In april 2024 hebben wij de handreiking opgeleverd en in mei presenteerden wij de bevindingen. Daar werd positief op gereageerd.”

Maatschappelijk betrokken

Het was voor Saranne de eerste keer dat zij via Wyzer betrokken was bij een MVO-project dat beviel goed. “Het is als adviseur leuk dat je naast je externe opdracht(en) ook met de Wyzer collega’s een bijdrage mag leveren aan de maatschappij”, zegt Saranne. “Dat je een kortlopend project van kop tot staart kunt doorlopen geeft veel voldoening. En met het resultaat kun je echt een maatschappelijke bijdrage leveren. Het was een positieve ervaring met een leuk team en ik ben trots op ons resultaat!”