Hoe maak je een wijk leefbaar en toekomstbestendig? Ervaringen uit Raalte

Voor de gemeente Raalte zijn leefbare en toekomstbestendige dorpen en wijken een belangrijke opgave. In de pilot Langkamp is een waardevolle stap gezet in een opgavegerichte gebiedstransformatie: het plooien van organisatie en capaciteit om de bestaande fysieke en sociale omgeving aan te passen aan de huidige en toekomstige behoeften. Adviseur Leander Ernst schreef hierover een artikel.

Langkamp is een buurt in Raalte, ontstaan in de jaren ’60 en ’70 om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar woonruimte. De buurt kenmerkt zich door een groene omgeving en een hechte sociale structuur, maar kampt met veroudering op zowel fysiek als sociaal gebied. De woningen en infrastructuur zijn niet toekomstbestendig: er zijn tekortkomingen op het gebied van energievoorziening, klimaatbestendigheid en sociaal-economische ontwikkeling.

Daarom is een duurzame gebiedstransformatie gestart, gebaseerd op ‘The Natural Step’, een raamwerk dat toekomstvisie, huidige situatie en stapsgewijze verbetering integreert. Met innovatieve instrumenten als quick scans, een opgavekaart en leertafels wordt een solide basis gelegd voor een leefbare, veilige en toekomstbestendige wijk.

Wil je hier meer over weten? Lees dan het complete artikel, geschreven door adviseur Leander Ernst.

Lees artikel