Hoe Fabian videocontent inzet als krachtig communicatiemiddel

Je ziet het steeds vaker: video als krachtig communicatiemiddel bij gemeentes. Maar het effectieve communicatiemiddel wordt nog niet standaard ingezet. Gewoonweg te duur. Fabian Koster (25) ziet daar geen probleem in: hij doet het gewoon zelf. 04-12-2023

Fabian, een frisse wind voor de gemeentelijke communicatie

Fabian werkt sinds februari 2023 via Wyzer bij Gemeente Zwolle als communicatieprofessional. Daar brengt hij een frisse wind in de gemeentelijke communicatie. “Ik maak ontzettend veel video’s. Het mooie van video is dat je direct de aandacht van iemand hebt, met name op social media. We leven tenslotte in een digitale samenleving, waarin videocontent steeds belangrijker wordt.”

Van voetbalclub tot overheid

Fabian’s baan bij Gemeente Zwolle begon niet direct vanuit zijn studie Communicatie aan de Hogeschool Utrecht. “Na mijn studie was ik nogal zoekende. Ik ben eerst met een lange vakantie gegaan, maar kon daarna geen baan vinden die aansloot op mijn behoeften en ook nog eens in de buurt was. In mijn omgeving zitten veel technische bedrijven; ik zocht een plek waar ik direct een klik mee had en waar ook doorgroeimogelijkheden waren.”

Wyzer bood een opening met een vacature voor een junior communicatieprofessional, juist mét groeiperspectief. “In de vacaturetekst zag ik meteen de mogelijkheden om te groeien binnen dit traineeship. Van junior naar medior en uiteindelijk naar senior. Juist als net afgestudeerde krijg ik hier een kans, wat ik bij andere banen niet snel tegenkwam.”

“Toen ik op gesprek kwam voor deze baan, heb ik aangegeven dat ik al ervaring had met het maken van video. Die deed ik op tijdens mijn stage bij voetbalvereniging De Graafschap, waar ze wekelijks videocontent inzetten bij voetbalwedstrijden. Ik houd wel van organisaties waar het om meer draait dan winst maken. Toen ik aangaf dat videocontent mij wel lag, kreeg ik die kans ook bij Gemeente Zwolle.”

Impact rondom evenementen

Tijdens zijn opdracht besteedt Fabian veel van zijn tijd aan het Hanzejaar-project, een reeks evenementen waarin de Nederlandse Hanze-steden het 800-jarige gedachtengoed van de Hanze vieren. (In de Hanze zochten handelaren de samenwerking rondom inkoop en veiligheid.) Fabian zijn taak was vooral om aandacht te trekken voor de diverse evenementen.

“Zo maakte ik bijvoorbeeld een video rondom het project ‘Panorama Hanze’. Ik liet mensen zien wat ze kunnen verwachten als ze dit uitzichtpunt en de interactieve experience bezoeken. De videocontent draagt bij aan storytelling rondom de stad Zwolle, waarin je de stad goed leert kennen. Ook voor tal van andere evenementen rondom dit herinneringsjaar maakte ik aankondigingsvideo’s.”

Zij aan zij met de burgemeester

Fabian gaat ook met de burgemeester op stap om mensen op social media mee te nemen in wat hij doet in de stad. Bijvoorbeeld bij een herdenkingen, bijzondere gebeurtenissen en onlangs ook tijdens de verkiezingen, waarbij de burgemeester verschillende stembureaus bezocht. Ook hier werkt videocontent heel goed. “Zo hebben we op video nog opgeroepen om te gaan stemmen en waarom dit belangrijk is. Die video’s worden goed bekeken, ook als je de interactie met inwoners opzoekt.”

 

“Het mooie van video is dat je direct
de aandacht van iemand hebt.”

 

Veelzijdige communicatiekanalen

Als communicatieprofessional is het natuurlijk niet alleen maar voor en achter de camera werken. “Rondom de gebiedsontwikkeling van de wijk Spoorzone help ik bij het opzetten van een campagne in samenwerking met een extern marketingbureau. Zo hebben we toffe acties bedacht om verschillende doelgroepen in aanraking te laten komen met Spoorzone en mensen te attenderen op de nieuwsbrief rondom de ontwikkelingen in deze wijk. Van een mysterieuze social media post tot het spuiten van hashtags door de wijk heen met tijdelijke graffiti om aandacht te trekken.”

Ook rondom de klimaattransitie was Fabian breder met communicatie bezig. “Bij het NK Tegelwippen roepen we mensen op om een tegel uit hun tuin te halen en te vervangen voor planten. Ik heb hier alle communicatie opgepakt: van social media tot persberichten en nieuwsbrieven schrijven. Samen met een collega wilden we de actie een beetje ‘sexy’ maken voor de buurtbewoners. Er zijn heel wat tegels verdwenen uit het straatbeeld. Zelfs zoveel dat we landelijk een 5e plek behaalden op het NK.”

Van zelf leren tot kennis overbrengen

Vooral met zijn videocontent maakt Fabian impact binnen zijn baan. Het is een middel waarmee je veel aansprekender mensen aanhaakt dan bijvoorbeeld platte tekst. Ik merk dat de gemeente erg blij is dat iemand video’s kan maken. Nu het wat rustiger wordt rondom het Hanze-project en ook het NK Tegelwippen is afgerond, probeer ik mijn kennis te delen met collega’s.”

Juist als junior heeft Fabian een andere kijk op social media en ziet hij de kracht van video. Kennis die je niet altijd tegenkomt bij communicatieafdelingen. “Daarom ontwikkel ik wikiHow, waarin ik instructies maak hoe collega’s zelf ook gemakkelijk video’s kunnen maken. Wie weet leer ik het ze later ook nog live.”

Toekomst

Fabian heeft het ontzettend naar zijn zin in Zwolle. “Mijn opdracht zou eigenlijk 6 maanden duren, maar is verlengd met nog eens 6 maanden. Wat ik daarna wil doen, weet ik nog niet zo goed. Ik vind het werken bij een grote gemeente in ieder geval heel leuk. En het liefst wil ik doorgroeien naar medior communicatieprofessional. Zodat ik meer kan adviseren rondom projecten bijvoorbeeld.”

Voor nu bouwt hij vooral zijn videocontent-talenten uit. “Ik kan iedere gemeente aanraden om jonge, creatieve mensen in dienst te nemen. Mensen die begrijpen hoe social media werkt. Op die manier kun je de jonge doelgroep veel beter bereiken.”