“Ik ben een dromer,” begint Hille Meetsma met een glimlach. “Ik zie vaak wat een organisatie nodig heeft om toekomstbestendig te blijven. Niet alleen wat er morgen speelt, maar ook over vijf of tien jaar. Die visie helpt me zowel in mijn werk voor gemeenten, als ook hier, binnen Wyzer zelf.”
Tussen de opdrachten door
Meestal werkt Hille als senior consultant aan strategische klussen voor gemeenten. “Maar nu ik even tussen opdrachten zit, zie ik kansen om Wyzer te versterken”, vertelt hij. “Ik help Wyzer om naar de toekomst te kijken en te zorgen dat haar businessplan daar ook klaar voor is. Detachering blijft belangrijk, maar de toekomst vraagt om meer in deze concurrerende markt: ik zie kansen voor strategisch advies waarmee we gemeenten echt vooruithelpen én nieuwe business creëren om een betere concurrentiepositie te pakken voor Wyzer.”
Met 25 jaar ervaring als ondernemer in de ICT, verschillende projecten als zelfstandige en strategische klussen in loondienst, brengt Hille een schat aan kennis mee. “Ik heb een tijd een eigen ICT-bedrijf gehad, met vestigingen in Sofia, Brussel, Kopenhagen en Groningen. Daarna besloot ik verder te gaan als zelfstandige. Ik merkte al snel dat ik vooral gelukkig word van projecten waarin ik kan innoveren en bouwen aan verbeterplannen voor de toekomst.”
Een nieuwe uitdaging bij Wyzer
Hille leerde Wyzer kennen toen hij een opdracht voor de gemeente Noordenveld deed. “Daar werkte ik als programmaregisseur duurzaamheid en een aantal collega’s waar ik mee werkte bleek via Wyzer gedetacheerd te zijn. Dat maakte me nieuwsgierig: wat voor organisatie is dat? Ik keek op de website en zag een aantal interessante dingen. Toen ben ik het gesprek aangegaan en het klikte meteen. Wyzer was op zoek naar strategische denkers en ik had wel oren naar dat soort klussen.”
Van detachering naar strategisch advies
Als we Hille spreken, zit hij net tussen twee klussen in. “Het is niets voor mij om dan stil te gaan zitten, of e-learnings te volgen. Ik wil aan de gang blijven. Daarom zet ik mijn kennis in om een concept te ontwikkelen waarmee Wyzer niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst sterk blijft. Niet omdat zij dat vroeg. Nee, ik zie daar gewoon zelf een kans en pak die op.”
“Binnen Wyzer zijn er altijd wel mensen die tussen twee projecten inzitten. Inmiddels heb ik een team van zeven collega’s samengesteld. Samen bedenken we nieuwe concepten en diensten waarmee Wyzer zich kan onderscheiden. Nieuwe businessmodellen. ‘De broedplaats noem ik onszelf”, lacht hij.
Met zijn tijdelijke team helpt Hille Wyzer bovendien bij het ontwikkelen van talent. “Wyzer werft veel trainees. Die hebben de kennis en ervaring nog niet, maar door hen te betrekken in ons projectteam, leren ze ongelofelijk veel en kunnen ze hun cv verrijken. Het mooie is: dat maakt niet alleen de trainees sterker, maar ook Wyzer als organisatie. Door zulke kansen te bieden, onderscheiden we ons van concurrenten.”
Voorbeelden
Hoe die nieuwe kansen eruitzien? “Veel gemeenten worstelen met complexe vraagstukken, zoals duurzaamheid of wonen. Nu moet een programmamanager vaak bij lijnmanagers aankloppen om mensen vrij te maken voor projecten. Als die er niet zijn, kan hij iemand inhuren op detacheringsbasis.”
“En juist hier ligt een nieuwe kans voor Wyzer: in plaats van één persoon in te zetten, kunnen we een team van experts aanbieden. Een strategische denktank die samen een programma vooruithelpt, precies waar en wanneer dat nodig is. Het gaat dan niet om gaten vullen, maar om problemen structureel oplossen en organisaties echt verder helpen.”
Van dromen naar doen
Hilles aanpak is simpel maar effectief: “Ik kijk naar wat er nodig is. Wat heeft de markt nodig? Wat missen gemeenten? En wat heeft Wyzer zelf nodig om klaar te zijn voor de toekomst? Als je dat helder hebt, kun je oplossingen ontwikkelen die werken.”
“Een ander goed voorbeeld van zo’n kans is het project bij de kerk in mijn gemeente: daar kwam een stuk verpachtte grond vrij en hebben we een concept ontwikkeld voor 40 betaalbare kleinere woningen (tiny houses), een voedselbos en -tuin en een ecologische zone. Daar heeft iedereen baadt bij: de gemeente, de kerk en de bewoners.”
“Het begon met een droom, maar door stap voor stap te werken en mensen mee te nemen in het proces, hebben we iets unieks neergezet. Bij Wyzer kijk ik nu of er een nieuw verdienmodel te ontwikkelen is, doordat we gemeenten adviseren op dit soort invulling van kerkelijke grond. Ik zeg altijd: Wyzer moet een beetje wijzer zijn,” grapt Hille. Daarmee maken we het verschil.”
Wat Hille drijft
Hij heeft het allemaal gedaan: ondernemerschap, zelfstandige, in loondienst. “Uiteindelijk maakt het niet uit in welke vorm je werkt, als de klus maar leuk is. Voor mij betekent dat: iets bouwen waar mensen echt iets aan hebben. Ik wil dromen over de toekomst en eraan bijdragen dat die dromen werkelijkheid worden, op niet al te lange termijn. Dat maakt mijn werk waardevol, voor mezelf én voor de organisaties waarmee ik werk.”
Met zijn visionaire blik en aanpak zet Hille niet alleen de koers uit voor Wyzer, maar ook voor de mensen en organisaties die hij onderweg tegenkomt. “Of ik nu werk aan een project in een gemeente of een strategisch concept bij Wyzer zelf: het gaat om de impact die je maakt en het plezier dat je haalt uit een opdracht. Dáár doe ik het voor.”