De morgen van Toon: ‘Bij transities staat de mens altijd centraal’

Toen Toon begin dit jaar na een korte uitstap weer terugkeerde op het honk bij Wyzer, voelde het als thuiskomen. “Soms is het goed om even afstand te nemen. Het zorgt ervoor dat je je beeld kunt aanscherpen.” Het leukste aan Wyzer vindt de directeur Bedrijfsvoering de speelruimte die hij krijgt. “Het zit hier niet helemaal dichtgetimmerd en er is veel ruimte voor eigen inbreng.”

De rode draad in de carrière van Toon is de menselijke component. Hij ontdekte tijdens zijn studie Civiele Techniek dat hij niet gelukkig werd van puur de focus op de technische kant. “Ik heb de studie afgerond en daarna twijfelde ik tussen een studie bedrijfskunde en een baan zoeken waarbij ik ook in aanraking kwam met andere facetten.” Het werd dat laatste. Hij kwam bij een groot uitzendbureau terecht en vervulde daarna verschillende functies in de uitzend- en detacheringswereld.

Na 18 jaar stapte hij over naar een projectmanagementorganisatie die zich onder meer bezighield met complexe en risicovolle projecten. “Daar ontdekte ik pas echt hoe belangrijk de onderdelen cultuur en sfeer zijn voor werk. Het is bijvoorbeeld essentieel om een veilige werkomgeving te creëren waar medewerkers het tegen hun leidinggevenden durven te zeggen als ze zien dat er iets niet klopt binnen de organisatie, het project of hun team.” Volgens Toon wordt de menselijke component nog te vaak onderschat voor het succes van organisaties.

Nieuwe uitdaging

In 2018 kreeg Toon de kans om bij Wyzer een nieuwe afdeling op te zetten rondom het domein Ruimte. Tot dan lag de focus bij Wyzer vooral op het Sociaal Domein. Hij accepteerde de uitdaging en in vijf jaar tijd bouwde hij de nieuwe Business Unit uit tot 500 professionals. “Daar ben ik ongelofelijk trots op, maar ik heb dit natuurlijk niet alleen gedaan. Ook hier was teamwork en de geboden ruimte essentieel.”

Omdat Toon vooral een bouwer is en graag nieuwe dingen opzet in plaats van dat hij op de winkel past, gaf hij na vijf jaar te kennen dat hij graag zijn horizon wilde verbreden. “Gelukkig pakte Wyzer dit goed op. Ik bleef toch nog een beetje onderdeel van de familie, want ik kon aan de slag bij een andere dochter van Cohedron: PFS, waar ik de afdeling Data en Informatie heb opgezet.”

Terug op het nest

Die exercitie heeft uiteindelijk nog geen anderhalf jaar geduurd, want Wyzer benaderde hem of hij terug wilde keren – dit keer als Directeur Bedrijfsvoering. “Supertof, want ik kende het team al en dat geldt natuurlijk ook voor de organisatie, al was er best wel wat veranderd in de tijd dat ik bij PFS werkte.” Zijn uitstap heeft hem veel gebracht. “Soms is het goed om even iets anders te proberen. Soms weet je pas wat je mist, als het er niet is.”

“Als partner van gemeenten
maken we duurzame impact.”


Strategische partner

Toen hij Directeur Bedrijfsvoering werd bij Wyzer, besloot hij dat hij drie dingen wilde toevoegen. Ten eerste: inzicht krijgen of Wyzer bezig is met de juiste dingen, en zo niet dit bijstellen. Ten tweede: een cultuur creëren waarin iedereen elkaar beter weet te vinden. En tot slot: bedenken met welk verhaal Wyzer de markt op gaat. “Als je dit laatste alleen zou insteken van: ‘Heb je een vraag? Wij leveren het poppetje’, dan ben je niet meer dan leverancier en laat je mooie kansen liggen. Wij willen ons meer profileren als strategische partner. Gemeenten staan voor complexe opgaven en in dit geval is één en één drie. Als we nauw samenwerken zijn we beter in staat om de langetermijndoelen te bereiken en duurzame impact te maken. Onze slogan is niet voor niets ‘Maak Morgen’. We beginnen vandaag, om aan de toekomst van Nederland te werken. Met een sterke publieke zaak, maatschappelijke vooruitgang en professionals die zich blijven ontwikkelen.”

Enorme arbeidsmarktuitdaging

Toon ziet een ravijn opdoemen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor gemeentepersoneel. “De vraag naar personeel wordt steeds groter en complexer en het aantal mensen dat daar een rol in kan spelen wordt door de vergrijzing steeds kleiner. Bovendien maken veel gemeenten gebruik van zzp’ers en is het nog maar de vraag wat het effect zal zijn van de handhaving op de wet DBA per 1 januari 2025. Ik merk dat dit veel vragen oproept en onrust oplevert, bij zowel gemeenten als zzp’ers.”

Er zijn volgens hem drie manieren om met de groeiende personeelskrapte om te gaan. “We moeten met elkaar meer werken, langer werken en ook de verwachtingen bijstellen. Alle drie zijn lastig gezien de beweging van de samenleving. Daarom is het belangrijk om te blijven zoeken naar een andere oplossingen, zoals intersectorale arbeidsmobiliteit.”

“De mens is het scharnierpunt.
Teamwork is essentieel.
Met sterspelers alleen ben je er niet.”


Transitie is mensenwerk

Bij dergelijke transities is het volgens hem zaak om oude denkwijzen te killen en om de mens vaker centraal te zetten. “Chaos is op zich goed, zolang je het niet laat ontsporen. Het leidt vaak tot nieuwe inzichten en nieuwe denk- en werkwijzen. En dat is precies wat er nu nodig is.”

Toon wil graag een belangrijke bijdrage leveren aan de benodigde transitie op de arbeidsmarkt. Hij streeft ernaar een goede gesprekspartner te zijn voor gemeenten om te ontdekken waar de ontwikkelingen naartoe gaan en welke rol Wyzer kan spelen bij mogelijke oplossingen. “Die impact wil ik graag maken. En ik weet één ding zeker: de mens is het scharnierpunt. Teamwork is essentieel. Kijk maar naar de topsport. Met sterspelers alleen ben je er niet. Het gaat om de samenwerking en beleving. Je wilt een geoliede machine, waarbij iedereen zijn taak goed uitoefent en zich soms als dat nodig is soms ook opoffert voor het team.”

Anders kijken

Het is volgens hem zaak ook de zachte kant meer in ogenschouw te nemen bij maatschappelijke uitdagingen. Zo verwijst hij naar de proef van de gemeente Dordrecht om het aantal fietsendiefstallen terug te dringen. “Er was al van alles geprobeerd: lokfietsen, meer beveiligingscamera’s ophangen, maar niets hielp zo goed als een poster met de priemende ogen van de wijkagent. Je moet psychologische effecten niet onderschatten.”

Een ander voorbeeld van op een andere manier naar zaken kijken, is heldere bewegwijzering op drukke pleinen. Het is algemeen bekend dat in toeristische steden relatief veel zakkenrollers actief zijn in smalle straten en donkere steden die uitkomen op een plein. Omdat mensen zich moeten oriënteren, blijven ze namelijk stilstaan en zijn ze kwetsbaar voor zakkenrollers. Om dit terug te dringen, gaan steeds meer steden ertoe over om op die pleinen grote wegwijzers te plaatsen, zodat toeristen in één oogopslag zien waar ze heen moeten als ze aan komen lopen. Zo kunnen ze meteen doorlopen en wordt het voor zakkenrollers een stuk lastiger om mensen te beroven. “Soms kan een oplossing heel simpel zijn, als je je verplaatst in de mensen waar het om gaat.”

“Als je impact wilt maken moet je goed
kunnen luisteren, de mensen waarvoor je het
doet erbij betrekken en het zelf doorleven.”


Meer verdieping

Samen met opdrachtgevers op zoek gaan naar slimme oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven waar we voor staan, maakt je werk leuker, stelt Toon. “Het zorgt voor meer verdieping. Als je impact wilt maken moet je goed kunnen luisteren, de mensen waarvoor je het doet erbij betrekken en het zelf doorleven. Ga ervoor, met open vizier”, luidt zijn advies aan professionals die het verschil willen maken in gemeenteland. Toon voegt eraan toe dat commitment enorm belangrijk voor hem is. Zowel in werk als privé. Zo is hij momenteel aan het trainen voor de marathon van Amsterdam.

Hij zou zichzelf soms wel wat meer tijd willen gunnen voor reflectie. “Ik zet nooit een kruis in mijn agenda om na te denken over mijn eigen toekomst. Ik heb recent wel bedacht dat ik ooit zes weken alleen op vakantie wil gaan. Gelukkig gunt het thuisfront – mijn vrouw en drie kinderen van nu 12, 14 en 16 – mij dit ook. Misschien dat er dan meer ruimte komt om te reflecteren? Misschien ook niet, ik zie wel hoe het loopt.” Hij heeft inmiddels wel het vertrouwen dat er altijd weer iets moois op zijn pad komt. “Ik ben eind vorig jaar vijftig geworden, op die leeftijd ken je je eigen kracht wel zo’n beetje. Ik kijk in ieder geval uit naar MIJN morgen.”