De morgen van Rosalie: een veilige thuissituatie voor elk gezin

Help, wat moet ik met mijn kind aan! Het is dé vraag die Rosalie dagelijks in haar werk hoort. Ouders die het niet meer weten, omdat hun kind niet luistert, onhandelbaar is, of misschien wel eenzaam en somber. In dit blog lees je hoe Rosalie deze ouders en hun kinderen helpt.

Rosalie van der Plaats (30) is gezinswerker generalist bij Wyzer. “Via hen werk ik op dit moment bij Lokalis in Utrecht Noord-Oost”, vertelt Rosalie. “Ik kom hier bij allerlei gezinnen over de vloer. Van ouders met drukke banen tot gezinnen die net in Nederland wonen. Ieder gezin heeft zijn eigen uitdagingen.”

“Kinderen die zich terugtrekken, boos zijn, niet naar school willen, eenzaamheid of somberheid ervaren, niet luisteren, noem maar op. Het resulteert in gedragsproblemen, conflicten of zelfs agressie thuis. Vaak zijn ouders ten einde raad wanneer ze bij ons aankloppen met de vraag of we hun kind kunnen helpen.”

Op zoek naar de oorzaak
“Als gezinswerker generalist ga ik met de ouders het gesprek aan. Samen met hen kijk ik waar het probleem vandaan komt en wat we kunnen doen om weer een veilige en stabiele omgeving te creëren thuis, waarin iedereen zich weer prettig voelt binnen het gezin”, zegt Rosalie.

“Hoewel het om het kind draait, houd ik heel vaak ouders een spiegel voor. Monkey see, monkey do”, zegt ze gekscherend. “Kinderen spiegelen gewoonweg het gedrag of de emoties van een ouder. De oorzaak van problemen kan liggen in ADHD of bijvoorbeeld autisme, maar ligt ook heel vaak niet bij het kind zelf. Een woedebui, omdat een kind niet de aandacht krijgt die hij nodig heeft, door de drukke agenda van een ouder. Of het opzettelijk negeren van regels, omdat een ouder vol emotie zit. Kinderen voelen dat haarfijn aan en reageren daarop.”

In hun kracht
“Samen met de ouders ga ik op zoek naar de oorzaken van het gedrag van een kind. Ik bespreek met ouders hoe ze weer in hun kracht komen en structuur geven aan de aandacht voor hun kinderen, of bijvoorbeeld weer een veilige thuissituatie creëren. Veiligheid en stabiliteit is erg belangrijk voor een goed draaiend gezin.”

“Als ik een aantal maanden over de vloer ben geweest bij een gezin en zie dat ouders weer blij zijn, hun kracht hebben hervonden en de rust is teruggekeerd in een gezin, dan word ik daar ontzettend blij van.”

Afwisseling en mensenkennis
Ook de afwisseling in haar werk, vindt Rosalie fijn. “Geen uur is hetzelfde in mijn baan. Ieder gezin is anders. Zo kom ik bijvoorbeeld bij gezinnen waarin de ouders in een andere cultuur dan de Nederlandse zijn opgevoed. In mijn werk moet je veel mensenkennis hebben en mensen goed kunnen begrijpen, maar ook zonder oordeel kunnen handelen. Alleen zo kom je erachter waarom de dingen gebeuren zoals het is in een gezin.”

Vertrouwen
Natuurlijk komt Rosalie niet even binnen in een gezin en haalt ze snel de bezem erdoor om alles op te lossen. “Vertrouwen opbouwen is een cruciaal element in mijn werk. Met name als het om pubers gaat, kan dat wel even duren. Zij testen eerst wat ze aan je hebben. Maar als ze uiteindelijk uit zichzelf gaan Whatsappen als ze ergens mee zitten, dan vind ik dat geweldig om te zien. Geduld is dan wel een schone zaak; en zeker een vaardigheid die je moet bezitten in dit werk.”

Wyzer
Hoewel Rosalie al ruim 10 jaar aan de slag is als gezinswerker, doet ze dat nog maar een paar maanden via Wyzer. “Ik woonde een jaar in het buitenland. En toen ik terugkwam in Nederland, ging ik hier weer op zoek naar een baan. Ik zocht vooral iets met afwisseling, waardoor ik kon toetsen of er meer is dan wat ik de afgelopen 10 jaar heb gedaan.”

Al snel kwam ze bij Wyzer uit. “Het sollicitatiegesprek hier voelde heel persoonlijk. Het ging echt over wie ik ben en wat ik wil en veel minder over mijn cv of wat ik kan. Binnen twee weken nadat ik was aangenomen, had ik al een opdracht. Nu is dat nog als gezinswerker, maar ik kijk ook naar andere passende opties.”

“Naast de afwisselende en leuke opdrachten, biedt Wyzer volop kansen voor persoonlijke ontwikkeling: “Ik krijg een budget voor opleidingen en kan trainingen volgen via de Wyzer Academy. Er is altijd ruimte om te groeien en nieuwe dingen te ontdekken.”

“Als ik naar de toekomst kijk, dan is morgen een dag waarop ouders weer rust hebben en kinderen geen beschadigde volwassenen zullen worden,”

Impact op morgen
Met een baan als die van Rosalie kan je zeker iets beteken voor de toekomst van anderen. “De impact die ik wil maken op morgen is dat gezinnen weer hoop krijgen,” zegt Rosalie vastberaden.

“Veel ouders komen hier binnen met de gedachte: ‘Ik weet het echt niet meer. Fix mijn kind.’ Ik laat hen zien dat ik hen hoor en begrijp en dat we het samen anders kunnen doen; dat er hoop is. Zodat ze uiteindelijk weer kunnen genieten van het gezinsleven.”

“Als ik naar de toekomst kijk, dan is morgen een dag waarop ouders weer rust hebben en kinderen geen beschadigde volwassenen zullen worden,” besluit Rosalie. “Dat is mijn doel. En daar zet ik me elke dag voor in.”