Stel je voor, je bent zzp’er. Zou je dan de overstap naar loondienst maken? Isabel deed het. Na een lange tijd als zelfstandige koos ze bewust voor een vaste baan bij Wyzer. In dit blog lees je over haar keuze en welke impact zij nu in haar baan maakt.
Sparringpartner
Isabel Nijveldt (45) is Senior Consultant bij Wyzer, binnen Team Advies Ruimte.
“Hiervoor werkte ik bijna dertien jaar als zelfstandige, vooral binnen gemeentelijke omgevingsprogramma’s. Toch begon het te kriebelen, want ik miste collega’s om mee te sparren; mensen die inhoudelijk ook veel weten. Als je als zzp’er wordt ingehuurd, kom je vaak op een project omdat de organisatie zelf ergens geen kennis van heeft, sparringpartners zijn er dan nauwelijks.”
Weloverwogen besluit
Isabel ging op zoek naar een organisatie waar ze wel de afwisseling van projecten kon vinden die ze had als zzp’er, maar ook die fijne collega’s om zich heen had. Zo kwam ze uit bij Wyzer. “Maar voordat ik de overstap maakte, nam ik goed de tijd om kennis te maken. Want als zzp’er neem je niet zomaar het besluit om weer in vaste dienst te gaan. Dat doe je weloverwogen. Ik voelde tijdens het kennismaken een fijne klik en heb uiteindelijk de stap gemaakt om bij Wyzer te gaan werken.”
Werken aan de basis: de sleutel tot échte verandering
Isabel houdt zich in haar werk graag bezig met het neerzetten van een sterke basis voor afdelingen, omdat zij ervan overtuigd is dat dit dé manier is om blijvende verandering te realiseren. “Een stevige basis klinkt misschien niet als de meest ‘sexy’ klus,” glimlacht ze, “maar zonder die bedding kan een organisatie niet bloeien.”
“Ik kijk daarom altijd goed naar wat per organisatie nodig is, zowel op de bovenstroom van processen en structuren als op de onderstroom van samenwerking en vertrouwen. Het geeft mensen een helder en betrouwbaar kader waarbinnen ze hun werk met vertrouwen kunnen doen.”
Programmamanager Duurzaamheid
Op dit moment vervult Isabel de rol van waarnemend Programmamanager Duurzaamheid voor de ABG-organisatie (de werkorganisatie van de gemeentes Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen).“Mijn opdracht als interimmer is om de basis stevig neer te zetten, zodat het team samen met de vaste programmamanager daarop kan doorbouwen,” vertelt ze.
“Als de basis niet klopt, blijven mensen vaak hangen in de ‘overlevingsstand’ en hebben ze geen hoofdruimte om tot creatieve, duurzame oplossingen te komen.”
Rust en vertrouwen
Isabel zorgt niet alleen voor duidelijke structuur, maar ook voor een werkomgeving waarin het team zich gesteund voelt. “Als de basis niet klopt, blijven mensen vaak hangen in de ‘overlevingsstand’ en hebben ze geen hoofdruimte om tot creatieve, duurzame oplossingen te komen. Een stabiele basis in de onder- én bovenstroom zorgt juist voor rust en vertrouwen, waardoor het team kan groeien, echt impact kan maken en klaarstaat voor burgers en bedrijven.”
Een brede blik als verbindende kracht
Isabels achtergrond als zelfstandige en haar ervaring in uiteenlopende domeinen – van de Omgevingswet tot verbetertrajecten in de zorg – geven haar een brede blik die ze inzet als verbindende kracht in haar werk. “Dankzij die veelzijdige ervaring kan ik de juiste verbindingen leggen tussen verschillende onderwerpen en teams. Bij de gemeente is dat cruciaal, omdat veel thema’s elkaar raken en overlappen,” vertelt ze.
“Ik zoek actief naar manieren om collega’s met elkaar te verbinden, zodat teams gezamenlijk aan een gedeeld doel werken. Die integrale aanpak kost misschien wat meer tijd, maar levert uiteindelijk veel meer op.”
Slim samenwerken
In de praktijk blijkt haar brede blik vaak de sleutel tot effectieve samenwerking. Zo laat ze bijvoorbeeld zien hoe middelen breder benut kunnen worden, door budgetten samen te voegen of een projectoverstijgende inzet van middelen te stimuleren. “Soms werken teams aan verwante doelen, maar hebben ze gescheiden budgetten en werkroutines. Door een gezamenlijke aanpak te initiëren, kunnen we efficiënter werken en sneller impact maken voor de gemeente,” legt ze uit.
“Dankzij verschillende rijksmiddelen is er financieel ruimte om voldoende mensen in te zetten voor de transitieopgave rondom duurzaamheid. Dit is een breed thema, dus dat raakt ook bijvoorbeeld vastgoed, groen, facilitair en het sociaal domein. Kunnen we dit budget dan zo inzetten dat we niet alleen het doel van mijn afdeling behalen, maar door samenwerking over afdelingen heen ook echt een stap verder komen? Zo kunnen we niet alleen middelen effectiever inzetten, maar ook echt gezamenlijk optrekken richting hetzelfde doel.”
Een aanpak die werkt
Haar collega’s merken de kracht van deze transparante en verbindende aanpak ook. “Laatst vertelde een collega dat ze mijn open manier van werken waardeert en dat raakt me echt. Het betekent dat mijn aanpak verder gaat dan de inhoud alleen; het brengt mensen bij elkaar en stimuleert samenwerking op een manier die zichtbaar resultaten oplevert. Mijn brede blik helpt me in complexe vraagstukken de verbinding te zoeken en samen met mijn collega’s meer te bereiken. Dat is wat me drijft.”
“Mamma praat de hele dag met mensen”
Isabels werk draait om mensen, zoals haar kinderen het mooi samenvatten: “Mamma praat de hele dag met mensen.” Vanuit contact en aandacht voor haar collega’s legt Isabel elke dag een basis voor duurzame samenwerking. “We hebben vaak meer gemeen dan we denken. Door echt in gesprek te gaan, ontdekken we de kracht van samenwerken. Die kracht helpt ons om organisaties goed te ondersteunen.”
Met haar werk bij Wyzer maakt Isabel elke dag impact op de toekomst. Ze creëert een werkomgeving waarin mensen zich gesteund voelen, hun werk met vertrouwen kunnen doen en samen echt iets kunnen neerzetten voor de maatschappij. Zo legt Isabel de bouwstenen voor morgen.