De morgen van Dietske: zorgen dat mensen in de maatschappij blijven meedraaien

Mensen, vooral ouderen, blijven steeds langer thuiswonen. Zes op de zeven 80-plussers wonen zelfstandig*. Gezien de vergrijzing en de toenemende druk op de zorg, een mooie ontwikkeling. Goede ondersteuning aan ouderen en hulpbehoevenden wordt daardoor wel steeds belangrijker. Dietske zorgt daarvoor. Lees hoe zij werkt aan morgen.

Als we Dietske Jansen (37) spreken, zit ze in een koffietentje in Arnhem te wachten op haar zus, voor een gezellig dagje shoppen. Het is precies waar ons gesprek om draait: kunnen genieten van het leven en meedraaien in de maatschappij. Maar dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. In haar werk helpt Dietske mensen daarbij.

Langer zelfstandig thuiswonen
De Achterhoekse is sinds twee jaar WMO-consulent. “Op dit moment werk ik voor de gemeente Dongen en help ik mensen met name om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Ik bezoek mensen thuis, nadat zij een aanvraag voor ondersteuning gedaan hebben, en kijk of we als gemeente hulp kunnen bieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om huishoudelijke ondersteuning, of een vervoerspas. Maar denk ook aan een scootmobiel, een traplift, of dagbesteding, bijvoorbeeld”, legt Dietske uit.

Genieten van het leven
“Laatst had ik een aanvraag van een dame, ze was al over de 80 jaar. Voorheen fietste ze altijd met haar maatje, een heer van 86, die verderop in het appartementencomplex woont. Door hun leeftijd gaat dat fietsen helaas niet meer. Beiden hebben nu een scootmobiel aangevraagd, om eropuit te kunnen.”

“Als de aanvraag is goedgekeurd, willen ze zelf een jaarkaart van de Efteling kopen, waar ze uiteraard op de scootmobiel naartoe gaan. Dat ze weer kunnen genieten in het leven, is toch prachtig.”

De impact op morgen
“Zo’n geluksmoment creëren is best bijzonder.” In de meeste gevallen zijn het de ‘gewone’ dingen in het leven die Dietske weer mogelijk maakt. “Mensen die slecht ter been raken en daardoor moeilijk de trap op komen, kunnen hun slaap- en badkamer lastig bereiken. Door de krappe huizenmarkt is er niet zomaar een gelijkvloerse woning voor hen beschikbaar. Een traplift zorgt er dan voor dat ze langer kunnen blijven wonen in hun woning. Iets wat met die krappe huizenmarkt en de druk op de zorg gewoon een noodzaak is in plaats van een geluksmoment. Ik vind het echt gaaf dat ik aan het leven van anderen mijn steentje mag bijdragen.”

Lastige gesprekken
Natuurlijk klinkt Dietske haar baan fantastisch, gezien ze veel mensen verder kan helpen. “Helaas is dat niet altijd het geval. Soms doen mensen een aanvraag voor hulp of bepaalde hulpmiddelen en blijkt uit mijn onderzoek dat ze daar niet voor in aanmerking komen. Dat is best lastig om te vertellen. Maar ik probeer altijd te zoeken naar een alternatief, om mensen toch verder te helpen.”

Twee kanten van het werk
“Laatst had ik een dame die een vervoerspas aanvroeg. Zij was zo blij dat ze deze kreeg, dat ze echt haar emotie uitte. Ze nodigde mij zelfs uit voor haar verjaardag. Dat zie ik niet vaak. Veel burgers zien een aanvraag toch als iets waar ze recht op hebben.”

“De impact die ik  heb in mijn werk zie ik dan ook tweeledig. Zoals ik al vertelde, help ik mensen langer zelfstandig thuis te wonen en met de maatschappij mee te kunnen draaien. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Aan de andere kant help ik ook de kijk op de gemeente te veranderen.”

“Op een of andere manier zijn sommige mensen wel wat zenuwachtig als ik op gesprek ga. Ze willen mij echt overtuigen dat ze een hulpmiddel nodig hebben en zien de gemeente als instanties van de regeltjes. Ik probeer een gesprek echt vanuit een menselijke kant aan te vliegen. En mensen te laten zien dat ik er ben om hen te helpen. Niet om een aanvraag af te wijzen.”


Carrièrestappen
Dietske behaalde 16 jaar geleden haar diploma Social Work aan de HAN in Nijmegen. Een logische stap richting de WMO zou je denken. Maar toch duurde het jaren voordat ze hierin terecht kwam. “Na mijn studie raakte ik al snel zwanger en koos ik ervoor om thuis  voor de kinderen te zorgen. Toen mijn jongste eenmaal naar school ging, kriebelde het toch weer om te gaan werken. Ik ben toen rustig aan begonnen, met een baan in een winkel in het dorp. Maar vroeg mij wel af wat ik nog meer kon en wat echt bij mij past. Zou ik nog iets met mijn diploma kunnen doen?”

Talentenpaspoort
“Via een loopbaancoach heb ik uiteindelijk een talentenpaspoort gemaakt. In plaats van te kijken naar je cv, kijk je hiermee echt naar je drijfveren. Waar ben je goed in en waar word je gelukkig van. Ook kijkt de loopbaancoach of je bijvoorbeeld meer creatief of meer behouden bent. De loopbaancoach vertelde mij uiteindelijk wat voor soort functies bij mijn profiel passen. Het hielp mij ontzettend bij de zoektocht naar vacatures. Als ik een vacature zag, kon ik makkelijk toetsen of het echt bij mij past.”

Wyzer
Uiteindelijk zag Dietske een vacature bij Wyzer. Met haar talentenpaspoort op zak overtuigde ze haar accountmanager Remy dat zij dé persoon was die als WMO consulent aan de slag kon bij Wyzer. “Ik ben zo blij dat zij ook op die manier naar mij keken. Zonder ervaring op mijn cv heb ik toch de kans gekregen om te doen wat echt bij mij past.”

*Bron: CBS