Bart (48) – geboren in Eindhoven, getogen in Geldrop, getrouwd met Sandra en drie zonen van 12, 15 en 17 – werkt sinds april van dit jaar als adviseur bij Wyzer. Althans, officieel. Want voor die tijd werkte hij al bij andere werkmaatschappijen van moederbedrijf Cohedron, en deed hij al diverse opdrachten via Wyzer. Momenteel werkt hij 28 uur in de week als adviseur Werk & Inkomen bij de Gemeente Leidschendam-Voorburg (75.000 inwoners).
Perspectief bieden
Hij helpt met de uitvoering van de beleidspunten van een plan van de gemeenteraad voor mensen die in de bijstand zitten. “De arbeidsmarkt draait als een tierelier. Mensen die nu nog in de bijstand zitten, zijn mensen die extra hulp en begeleiding nodig hebben, zoals de participatiedoelgroep. Vaak gaat het om uiterst kwetsbare mensen, die grote kans hebben om in de schuldsanering terecht te komen, te vereenzamen of gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Wij bieden die mensen perspectief, bijvoorbeeld door te zorgen dat ze maatschappelijk actief worden en zichtbaar blijven.”
Fractievoorzitter en raadslid
Bart werkt bewust parttime, zodat hij zijn werk kan combineren met zijn andere passie: politiek. Sinds maart 2018 is Bart fractievoorzitter van D66 in Wijk bij Duurstede, een plattelandsgemeente met zo’n 23.000 inwoners in de provincie Utrecht. Hij is ooit gemeenteraadslid geworden in zijn huidige woonplaats, omdat de gemeente een goed voorzieningenniveau verdient. “Het is hier prettig leven en dat wil ik graag zo houden. Als sociaal liberaal geloof ik dat mensen zelf hun toekomst bepalen, maar we laten niemand in de steek als het even tegenzit.”
Hij is momenteel bezig aan zijn tweede termijn. “De eerste termijn heb ik vooral gezaaid, nu is het tijd om te oogsten.” Het raadswerk wordt volgens Bart steeds veelomvattender, technischer en ingewikkelder. Bovendien is hij soloraadslid voor D66, waardoor hij alle dossiers in zijn eentje moet behartigen in raadsdebatten. Een pittige opgave, maar het brengt hem ook heel veel: “Ik krijg er ontzettend veel energie van. Impact maken, dat is wat ik wil. Zowel in mijn werk voor Wyzer als in mijn politieke carrière.”
“Impact maken, dat is wat ik wil. Zowel in mijn werk voor Wyzer als in mijn politieke carrière.”
Fatsoenlijk sociaal domein
Hij zet zich met name in voor een fatsoenlijk sociaal domein, waarbij er oog is voor de medemens. “Ik help graag mensen die in de knel zitten. Ik wil graag af van stigma’s over mensen die het minder hebben. ‘Bijstandtrekkers’ – wat een rotwoord trouwens – hebben zelf doorgaans echt niet voor die positie gekozen. Als overheid moet je ze niet de rug toekeren, maar juist naast ze gaan staan.” Zijn andere passie is onderwijs: “Op die manier krijgen mensen kansen en gelijke kansen zij voor mij een heel belangrijk thema.”
Meneer Koekoek
Hij had al van jongs af aan interesse in de politiek. “Dat kwam met name door meneer Koekoek, mijn leraar op de basisschool in klas 3 en 5. Hij zag het in mij zitten en stimuleerde mij om het beste uit mezelf te halen. Mijn talent bleek bij beleid en maatschappij te liggen.” In 2001 sloot hij zich aan bij D66 en nog tijdens zijn studie Bestuurskunde aan de Avans Hogeschool in Den Bosch werd hij gemeenteraadslid in Geldrop. Hij was destijds het op één na jongste gemeenteraadslid van het land. Later werd hij onder meer raadsgriffier in Bunnik en Maarssen en rondde hij nog een opleiding Bestuurskunde af op de Erasmus Universiteit.
Bart schat in dat hij in een ‘gewone week’ gemiddeld zo’n 20 uur actief is als gemeenteraadslid. Twee keer per jaar – de weken in aanloop naar het kerst- en zomerreces – is dat aanzienlijk meer. “Dat zijn de piekmomenten in het jaar.” Vrijwel ieder raadslid heeft een ‘normale’ baan ernaast. “Als raadslid ontvang je slechts een wettelijke vergoeding naar inwonersklasse – in mijn geval zo’n 900 euro per maand – en bouw je geen WW-rechten of pensioen op. Vakkenvullers of postbodes – overigens hele eervolle beroepen – verdienen meer. Van oudsher is raadswerk lekenwerk, terwijl het om heel wezenlijke zaken gaat en je veel verantwoordelijkheid krijgt. Maar daar doe ik het niet voor. Het raadswerk geeft mij zoveel voldoening, omdat ik mij namens de samenleving mag inzetten voor de samenleving.”
Verschil maken
Bart wil zich daarnaast ook blijven ontwikkelen en wil ook als beleidsadviseur het verschil kunnen maken. “Ik ben ervan overtuigd dat ik een betere adviseur ben voor Wyzer vanwege mijn politieke ervaring, en een beter raadslid vanwege de kennis en ervaring die ik als adviseur opdoe.” Zo heeft hij zeven jaar lang een wethouder mogen ondersteunen die terugkoppelde dat Bart precies wist wat erbij komt kijken om plannen tot uitvoering te brengen en wat zij als wethouder hierbij nodig had.
“En als adviseur zie ik het geheel vaak beter, omdat ik als raadslid in mijn eentje alle dossiers moet kennen. Ik kan hierdoor collega’s vaak beter volgen en begrijp de materie beter. Ik ben een echte generalist.” Bart vindt het niet lastig om zaken te scheiden. “Bij mijn werk bij de gemeente Leidschendam-Voorburg heb ik geen politieke opvattingen, die bewaar ik voor mijn werk als raadslid bij Wijk bij Duurstede Zie het als mijn weekend-mening. De Nederlandse ambtenarij is integer en neutraal en daar vorm ik geen uitzondering op.”
Geen windowdressing
Hij vindt het prettig hoe Wyzer zich opstelt en zijn maatschappelijke rol faciliteert. “Daar neem ik echt mijn petje voor af. Vaak gebruiken werkgevers maatschappelijk actief zijn als windowdressing. Ze zeggen wel dat ze het belangrijk vinden, maar het faciliteren? Ho maar! Dat is bij Wyzer heel anders. Zij stellen alle professionals in staat om zich in te spannen voor een betere morgen. Ze doen niet moeilijk als ik een keer tot heel laat een raadsvergadering heb gehad, als ik de volgende dag wat later aan mijn werkdag begin. Er is op dit vlak totaal geen weerstand maar juist medewerking. En dat is heerlijk werken.”
Caleidoscopisch beeld
Bart stimuleert de nieuwe generatie die actief is in de publieke dienstverlening om goed om zich heen te kijken en veel verschillende dingen te ‘proeven’. “Die ruime is er volop bij Wyzer. Je kunt je neus hier gecontroleerd stoten en ontdekken wat je wel en niet ligt en een kijkje in de keuken nemen bij verschillende opdrachtgevers. Zo krijg je een caleidoscopisch beeld van de mogelijkheden.”
Zijn belangrijkste drijfveer is het verschil kunnen maken, als gemeenteraadslid, maar ook als adviseur bij Wyzer. Zo diende hij samen met twee collega’s het initiatiefvoorstel ‘Scheiden zonder schade’ in, dat unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede en inmiddels te boek staat als een succesvolle pilot, die met interesse wordt gevolgd door andere gemeentes.
Uitgebreid netwerk
Door zijn verschillende functies en interessegebieden beschikt Bart over een uitgebreid netwerk, waar hij vaak op terug kan vallen om dingen voor elkaar te krijgen. “Een van de dingen waar ik het meest trots op ben, is dat ik toen ik 26 was samen met toenmalig wethouder Henk van Gerven (later Tweede Kamerlid namens de SP) de daklozenopvang in Oss heb kunnen behouden. Er waren dertien gemeentes bij betrokken, dus er is eindeloos genetwerkt. Ik heb toen bij wijze van spreken 3 bandensets en 5 paar schoenen versleten.”
Tot slot wil hij graag het project Liemerse Ambassade benoemen, waarin de krachten rondom de gemeente Zevenaar vanuit ondernemers, overheid, onderwijs en inwoners worden gebundeld om de economische visie uit te voeren. “Het motto luidt ‘We activeren de maatschappij, de overheid helpt mee’. Samenwerken en netwerken, dat past bij mij.”
Toekomst
Hoe Bart de toekomst ziet? In maart 2026 zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen, maar hij heeft al aangegeven niet voor een derde termijn lijsttrekker te willen zijn. “Misschien word ik wel bestuurder namens D66, wie zal het zeggen? Alles ligt nog open. Een ding is zeker: Wyzer is een blijvertje. Ik heb het hier gigantisch naar mijn zin.”