De morgen van Hayam: Inclusie en diversiteit door duidelijke communicatie

Een brief van de overheid is voor de een heel eenvoudig te lezen, een ander snapt de boodschap niet. 1 op de 6 mensen in Nederland (van 16 jaar of ouder) is laaggeletterd. Hayam strijdt in haar baan voor inclusie en diversiteit. Met haar rol als communicatieadviseur probeert ze iedereen te betrekken door zo duidelijk mogelijk te communiceren. 21-05-2024

Hayam Ibrahim (22) is geboren in Nederland. Ze heeft een Marokkaanse moeder en Egyptische vader. “Voor mijn moeder was de Nederlandse taal soms erg lastig. Als er een brief van de overheid kwam, snapte ze niet goed wat daarin stond. Als dochter hielp ik haar altijd met het vertalen van zo’n brief”.

Iedereen betrekken

Mede dankzij haar achtergrond heeft Hayam een enorme drijfveer om iedereen te betrekken. “Iedereen moet kunnen snappen wat er speelt”, zegt ze. Maar ook haar ervaring tijdens haar opleiding speelt mee.

“Ik heb een grote interesse in andere mensen en andere culturen. Daarom heb ik ervoor gekozen om een internationale opleiding te volgen. Daar zag ik toch dat de studenten uit Nederland een steentje voor hadden. Docenten spraken vaak in de eigen taal met de Nederlandse studenten, waardoor de internationale studenten eigenlijk buitengesloten werden. Dat vond ik altijd heel erg en ik kwam toen al voor hen op.”

Communiceren met laaggeletterden

De strijdkracht uit haar studententijd heeft Hayam doorgetrokken naar haar werk. “Aan het eind van mijn studie kwam ik terecht bij Gemeente Heusden. Daar vroegen ze zich af hoe ze beter met de doelgroep minorities konden communiceren; mensen die laaggeletterd zijn en de Nederlandse taal niet goed onder de knie hebben. Daar heb ik een onderzoek naar gedaan.”

Voor het onderzoek bezocht Hayam meerdere malen de bibliotheek in de gemeente. “Daar volgden mensen taallessen en mocht ik met mensen in gesprek die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Hoe is hun ervaring met de gemeente, hoe is het vertrouwen in de gemeente, etc. Uiteindelijk heb ik samen met een mede-student een advies geschreven om de communicatie te verbeteren. Zo adviseerden we bijvoorbeeld iconen in brieven te gebruiken en een duidelijke landingspagina die vertaalbaar was naar het Engels voor deze doelgroep op de website te plaatsen.”

Capelle aan de IJssel

Inmiddels werkt Hayam via Wyzer als communicatieadviseur bij gemeente Capelle aan de IJssel. Nog maar een paar weken, dan zit haar eerste opdracht bij de gemeente erop. “Ik heb hier eerst een opdracht rondom de communicatie van de Omgevingswet gedaan. Inmiddels ben ik alweer een paar maanden aan de slag voor Stadsbeheer.”

B1 taalniveau

“Alles wat te maken heeft met het grijze en groene in de stad, pak ik op. Wat betreft communicatie dan, natuurlijk. Als er onderhoud gepleegd wordt aan een straat, stoplichten vervangen moeten worden, of groen gesnoeid, dan is het mijn taak om mensen goed te informeren. En dat doe ik het liefst zo duidelijk mogelijk, op B1 taalniveau, zodat iedereen het begrijpt.”

“Ik wil mensen echt een comfortabel gevoel geven
en het gevoel dat ze vragen mogen stellen.”

 

Vertrouwen

Waarom die duidelijke taal nu toch zo belangrijk is? “Met communicatie kun je bijdragen aan het vertrouwen dat mensen hebben in een gemeente. Je wilt hen het gevoel geven dat we er voor hen zijn. Dat ze weten waar ze terecht kunnen met vragen en antwoord krijgen. Ik wil mensen echt een comfortabel gevoel geven en het gevoel dat ze vragen mogen stellen.”

Miscommunicatie

“Helaas zie ik nog veel ingewikkelde brieven binnen de overheid. Dat kan echt voor miscommunicatie zorgen. Laatst kreeg mijn moeder bijvoorbeeld een brief, waarin iets stond over een vermogensgrens boven de €10.000. Zij dacht dat het om een boete ging die ze moest betalen en schrok daar natuurlijk erg van, terwijl dat er helemaal niet stond. Duidelijke taal is zo belangrijk om iedereen mee te nemen. Daar is nog een hoop werk aan de winkel bij gemeentes.”

“Door al die verschillende opdrachten die ik nu
via Wyzer doe,weet ik straks goed welk domein
bij mij past en waar ik echt impact kan maken.”

Met mensen in gesprek

Hayam haar opdracht zit er bijna op bij Capelle aan de IJssel. “Samen met Wyzer ga ik op zoek naar een nieuwe opdracht. Ik zou heel graag meer met mensen in contact komen en natuurlijk meer met inclusie en diversiteit bezig zijn. Eigenlijk meer zoals ik bij de gemeente Heusden met mensen in gesprek kon tijdens de taallessen. Daar word ik echt blij van.”

“Gelukkig weten de accountmanagers bij Wyzer heel goed wat bij mij past en kijken ze daar goed naar als er een nieuwe vacature binnenkomt. Door al die verschillende opdrachten die ik nu via Wyzer doe, weet ik straks goed welk domein bij mij past en waar ik echt impact kan maken.”