Echt iets kunnen betekenen met het werk dat je doet: dat willen we allemaal wel. Toch? Werken als professional of adviseur binnen de overheid, heeft wat dat betreft twee kanten. Aan de ene kant maak je je hard voor de publieke zaak. Aan de andere kant heb je soms te maken met een veelheid aan belangen, regelgeving en samenwerkingspartijen. Joy Heijenga heeft als Wyzer-beleidsadviseur Warmte een manier gevonden om die partijen samen te brengen. En om écht impact te maken op een doelgroep die haar aan het hart gaat: mensen die leven in energiearmoede.
Bij Wyzer kunnen we niet meer om duurzaamheid heen
Joy is nu drie jaar vanuit Wyzer actief met de ontwikkeling van duurzaamheid en alternatieven voor het verwarmen van woningen. Dat doet ze voor verschillende gemeenten. Sinds ze zich vanuit Wyzer met duurzaamheid bezighoudt, heeft ze al veel beweging op dit onderwerp gezien. Joy: “We wisten toen ik begon dat er ontzettend veel werk op het gebied van duurzaamheid aan zat te komen. Daardoor heb ik volop ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen. Ik ging visies, uitvoeringsprogramma’s en agenda’s schrijven. Rekening houdende met lokale belangen én de wettelijke kaders vanuit de Rijksoverheid. Zo heb ik als co-schrijver de transitievisie warmte ontwikkeld voor de gemeente Rijssen-Holten. Binnen vijf weken hadden we een akkoord. De politiek herkende de lokale belangen namelijk goed. Dat het zo snel kon, voelde heerlijk. We konden ons gelijk gaan voorbereiden op de uitvoering.”
Warmte opwekken kan slimmer
Innovatie in warmteopwekking en het verduurzamen van woningen door isolatie is een terugkerend thema in het werk van Joy. “Vanaf 2050 moeten we helemaal van aardgas af,” vertelt de beleidsadviseur. “Iedereen zal warmte op alternatieve manieren moeten opwekken en eigen woningen voorbereid hebben. Warmtenetten en stadswarmte zijn daar voorbeelden van. Dit speelde al, maar door de actualiteit rondom energieprijzen en de oorlog in Oekraïne heeft het nog meer prioriteit gekregen.”
Het thema warmte beperkt zich niet alleen tot de techniek of ruimtelijke ordening; juist sociale aspecten spelen een grote rol. “Vanuit gemeenten is het vooral belangrijk dat alle wijkbewoners zich gehoord voelen en gemotiveerd zijn om hun gedrag te veranderen en maatregelen te nemen, zoals het isoleren van hun huis. Bij informatievoorziening over energieverbruik én -besparing moet de inwoner centraal staan.”
Project om energiearmoede tegen te gaan
Op dit moment heeft Joy een opdracht bij een kleine gemeente in het midden van het land. Energiearmoede is daar een groot topic. “Om hun woning te kunnen verwarmen betalen huishoudens veel meer dan eerst. Dat is zo veel dat mensen hun verwarming uit laten. In deze gemeente zijn we daarom eind vorig jaar op zoek gegaan naar een oplossing. Met cofinanciering dienen we een project van zes ton in bij de provincie. Als het allemaal definitief doorgaat, betekent dat enorm veel voor zo’n kleine gemeente. De energierekening kan wel tot zo’n 30 procent omlaag voor een groep inwoners die echt in de knel komen. Dan moet je denken aan minima, mensen met schoolgaande kinderen, chronisch zieken en hoogbejaarden. Voor hen zou het soms wel duizend euro per jaar kunnen schelen. Het geeft een bijzonder gevoel om zoiets te organiseren.”
Kennis delen geeft voldoening
Binnen de academie van Wyzer werkt Joy ook een halve dag als opleidingsdocent. “We hebben bij Wyzer ongelofelijk veel specialisten op allerlei gebieden. En de kennis die we hebben, willen we zo veel mogelijk delen. Ik leer de deelnemers van het traineeship Milieu en Duurzaamheid over de technische onderdelen én mensgerichte aspecten van duurzaamheid. Denk daarbij aan inwonersparticipatie, samenwerking met stakeholders en vertaling van technisch beleid naar een sociaal haalbare uitvoering.”
Werken bij Wyzer? Je krijgt er veel voor terug
Joy leert bij Wyzer zelf ook nog steeds veel. “Ik steek hier eigenlijk meer op dan vroeger in mijn opleiding. Mijn twee regiomanagers hebben ontzettend veel bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Ik kreeg altijd vrijheid en het vertrouwen om me te ontwikkelen op welk vlak dan ook. Dat heeft ervoor gezorgd dat mijn kennis op het gebied van warmte nu zo breed is. De energie die ik in mijn ontwikkeling stop, krijg ik voor mijn gevoel helemaal terug bij Wyzer.”
Joy sluit het gesprek af met een compliment voor haar collega’s. “Ons team is mensgericht en er heerst echt een familiegevoel. En: werkgeluk staat voorop. Zodra er mentaal of fysiek iets is, staat iedereen meteen voor je klaar. Kortom, ik zit hier helemaal op mijn plek.”
Wil jij ook onderdeel worden van ons team? Dat kan! We hebben meerdere vacatures openstaan.