- Introductie
- Beroepsopleidingen & Ruimte & Omgevingswet
- 4225
- 11 dagen
De opleiding adviseur fysieke leefomgeving leidt je op tot een gewilde starter die naast theoretische basiskennis ook praktische know-how in huis heeft die nodig is voor het uitvoeren van taken die horen bij zowel een beleidsmaker als een vergunningverlener in de fysieke leefomgeving.
Onze docenten leren je op een interactieve en praktische manier wat het vak inhoudt, welke taken en werkzaamheden bij het vak horen en hoe de gemeentelijke werkomgeving eruit ziet. Je maakt kennis met de basis van het rechtssysteem, waarom het relevant is voor jou en hoe je het recht toepast in je werk. Je leert hoe beleid tot stand komt, hoe de wet- en regelgeving rondom de Omgevingswet werkt, welke mogelijkheden er zijn wanneer initiatieven niet in het reguliere beleid en in het Omgevingsplan passen en welke procedures je volgt om initiatieven dan toch mogelijk te maken. Verder komen aan de orde: rechtsbescherming, participatie, principeverzoeken, transactionele analysen en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
Daarnaast besteden we in deze opleiding aandacht aan vaardigheden: bouwtekeningen lezen, effectief communiceren en professioneel handelen. Inhoud, kennis, vaardigheden en praktische toepasbaarheid wisselen elkaar af en maken dat deze opleiding relevant, actueel en waardevol is voor de kick-start van jouw carrière binnen de fysieke leefomgeving.
Programma
De opleiding is modulair opgebouwd en duurt in totaal 11 dagen, verspreid over drie weken. De opleiding wordt afgesloten met een eindtoets. Indien de opleiding met voldoende resultaat wordt afgerond, ontvangt de deelnemer een certificaat. De volgende modules komen aan de orde.
Module 1 Dynamiek binnen een gemeente
Na je opleiding ga je werken voor een gemeente in Nederland. Om je werk goed te kunnen doen, is het van belang om te weten in wat voor soort organisatie je werkt of komt te werken. Inzicht in verhoudingen tussen de ambtelijke en bestuurlijke organisatie, je eigen rol, die van je collega’s en de aspecten die een gemeentelijke organisatie kenmerken staan in deze module centraal.
Module 2 Inleiding bestuursrecht
In deze module maak je kennis met het bestuursrecht. Je gaat werken in een politiek- bestuurlijke context en daarom is het van belang dat je weet hoe bestuursrecht werkt, wat de overheid mag en niet mag en hoe de overheid zich verhoudt tot de burger. Je maakt kennis met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, de Algemene wet bestuursrecht, hoe het zit met privacy en de AVG en de Wet open overheid.
Allemaal relevant voor jouw toekomstige werk.
Module 3 Inleiding in de Omgevingswet
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Deze wet vervangt 26 huidige wetten in het fysiek domein. Daarnaast brengt de komst van de wet een verandering in werkprocessen met zich mee, zowel voor burgers, partijen en de verschillende bevoegd gezagen.
Module 4 Effectieve communicatie
In vergaderingen, meetings en 1 op 1 gesprekken is communicatie essentieel om tot de juiste resultaten te komen. Maar wat doe je als je collega hele andere ideeën heeft, je leidinggevende niet luistert of het niet lukt om met anderen samen een beslissing te nemen? Of een gesprek een hele andere kant opgaat dan jij wil en je niet de informatie krijgt die je nodig hebt om verder te kunnen met je project of taken?
In deze training leer je echt luisteren en achterhalen wat anderen bedoelen. Je leert omgaan met tegengestelde meningen, achterliggende belangen en verwachtingen horen en achterhalen en de relatie goed houden. Je leert de belangrijkste communicatie- en gespreksvaardigheden toepassen en ontwikkel het lef dit ook echt te doen in de praktijk.
Module 5 Procedures onder de Omgevingswet
De Omgevingswet is vanaf 2024 de wet voor een groot deel van het beleid en regels in de fysieke leefomgeving. Deze regels worden opgenomen in het gemeentelijke Omgevingsplan.
Als nieuwe ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving niet binnen het Omgevingsplan passen, is het onder voorwaarden vaak mogelijk dat de gemeente meewerkt om de ontwikkeling toch mogelijk te maken. Er zijn verschillende procedures die deze medewerking mogelijk kunnen maken. Die leer je in deze module kennen.
Module 6 Principeverzoeken en adviseren
Veel werk zal in de praktijk bestaan uit het opstellen van adviezen voor bijvoorbeeld burgemeester en wethouders, inwoners en marktpartijen. In deze module besteden we daarom aandacht aan adviseren, motiveren, besluitvorming en het behandelen van een principeverzoek.
Module 7 Bouwtekeningen lezen
Of je nu bij een gemeente vergunningen gaat verlenen of adviezen schrijven met betrekking tot het meewerken aan een omgevingsplanactiviteit, in beide gevallen moet je de bijgeleverde tekeningen kunnen lezen. In deze module ga je oefenen met het op een juiste manier interpreteren van tekeningen en het beoordelen van tekeningen aan de hand van aanvragen.
Module 8 Beleid en instrumentarium
Als je bij een gemeente komt te werken dan ga je mogelijk te maken krijgen met het opstellen van beleid. In deze training krijg je aan de hand van praktische casuïstiek een beeld van de beleidscyclus en haar verschillende fases. Je leert hierbij wat beleid is en hoe het tot stand komt. Je krijgt meer inzicht in de taken en rollen hierbij van de gemeenteraad, het college van B&W en de ambtelijke organisatie.
Module 9 Transactionele Analyse
De Transactionele Analyse biedt een praktische, heldere theorie die door iedereen te begrijpen is. Het is een model dat de complexiteit en diepgang van jezelf, je relaties en de groepen en organisaties waarin je leeft en werkt, hanteerbaar maakt. Het is een unieke theorie over de persoonlijkheid van mensen, hun gedrag, communicatie en verandering. TA is een effectief instrument voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling en voor coaching en organisatieontwikkeling.
Module 10 Casuïstiek
Module 11 Eindtoets
De deelnemers sluiten de opleiding af met een toets. Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvangen zij een certificaat.
Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor mensen die nog niet over het kennisniveau beschikken dat voor een goede uitvoering van de taken op het terrein van beleidsadvisering en vergunningverlening in de fysieke leefomgeving nodig is. Daarnaast is de opleiding geschikt voor geïnteresseerden die hun kennis op deelterreinen willen verbreden. In dat kader is het mogelijk om losse modules te volgen. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.
Resultaat
De opleiding is zodanig opgezet dat de deelnemers na afloop van de opleiding een begin kunnen maken als junior beleidsmaker of junior vergunningverlener in de fysieke leefomgeving in een gemeentelijke organisatie.
Materiaal
Elke cursist krijgt bij de start van de opleiding een cursusmap met het fysieke lesmateriaal en de Praktijkpocket Algemene wet bestuursrecht.
De locatie en materiaalkosten bedragen €45,00 per dag.
Cursus ID: 70.005
Meer informatie of advies?
Wil je meer weten over deze opleiding of advies van een van onze opleidingsadviseurs
stel je vraag