- Zwolle & Utrecht
- Introductie
- Bewindvoering
- Accreditatie
- 495
- 1 dag
Cursus PGB
Het persoonsgebonden budget (afgekort ‘pgb’) is bedoeld om mensen eigen regie te laten voeren over hun zorgverlening en meer maatwerk te kunnen realiseren. Een PGB is bij zowel de Wlz, Wmo, Jeugdwet en Zorgverzekeringswet te verkrijgen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Soms is een PGB geen bewuste keuze maar een gevolg van wachtlijsten of het ontbreken van passende zorg. Dan is het ‘aangaan’ van een PGB een behoorlijke klus waar veel bij komt kijken.
Een belangrijke voorwaarde voor toekenning van een PGB is dan ook dat de aanvrager of zijn of haar vertegenwoordiger voldoende in staat is om verantwoord om te gaan met de aan het PGB verbonden taken. Gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars onderzoeken dit in keukentafel- en bewuste keuzegesprekken. Het is daarom belangrijk voor professionals zoals clientondersteuners, bewindvoerders en mentoren om te weten wat de regels, voorwaarden en risico’s van een PGB zijn en hoe de (aanvraag)procedure verloopt. In deze cursus besteden we hier aandacht aan.
De Nederlandse Branchevereniging voor Wettelijk Vertegenwoordigers (Horus) heeft dit aanbod erkend in het kader van haar Reglement Permanente Educatie. Zij heeft voor het jaar 2024 6 PE-punten toegekend. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast heeft de Nederlandse Branchevereniging voor Bewindvoering en Inkomensbeheer (NBBI) dit aanbod geaccrediteerd voor 6 studieloopbaanuren (SLU). Ook de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professionele Bewindvoerders (NBPB) is van mening dat dit aanbod verdiepend is. Leden van de NBPB kunnen de netto studie-uren daarom gebruiken als gecertificeerde studie-uren die ze in het kader van hun lidmaatschap moeten behalen.
Programma
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- wat is een PGB en waarvoor kan het worden toegekend?
- de doelgroep;
- het PGB in de verschillende zorgwetten:
- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015);
- Jeugdwet (JW);
- Wet langdurige zorg (Wlz);
- Zorgverzekeringswet (Zvw);
- aanvraagprocedure, toegangscriteria en weigeringsgronden:
- de voorwaarden die aan het beheren van een PGB worden gesteld;
- de verantwoordelijkheid van bewindvoerders, mentoren en curatoren:
- het zogenoemde trekkingsrecht en de rol van de Sociale Verzekeringsbank (SVB);
- zorgovereenkomsten en declaraties;
- begrippen als: pgb-beheer, derdenbeding, opting-in, forfaitair bedrag, eigen bijdrage;
We behandelen de materie zoveel mogelijk aan de hand van praktijkvoorbeelden en casuïstiek.
Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor bewindvoerders, mentoren en curatoren die persoonsgebonden budgetten (gaan) beheren voor hun cliënten.
Resultaat
Na afloop van de cursus hebben de deelnemers kennis over persoonsgebonden budgetten, weten ze wanneer en waarvoor deze kunnen worden ingezet, hoe de procedures lopen en welke regels en risicos er zijn.
Kosten
Het inschrijfgeld voor Cursus PGB Beheer bedraagt € 495,00Locatie & Data
- Donderdag 10 april 2025 , van 10.00 tot 16.30 uur, te BCN Zwolle
- Dinsdag 30 september 2025 , van 10.00 tot 16.30 uur, te Wyzer Utrecht
Cursus ID: 30.116
Meer informatie of advies?
Wil je meer weten over deze opleiding of advies van een van onze opleidingsadviseurs
stel je vraag