Herbestemming kerkelijke grond

Veel kerken en maatschappelijke organisaties bezitten waardevol vastgoed en grond, maar weten niet altijd hoe ze dit het beste kunnen benutten. Verpachte grond wordt veelal alleen gebruikt voor landbouw, terwijl een gecombineerd gebruik met bijvoorbeeld een voedselbos of kleinschalige woningbouw meer rendement kan opleveren. Ook passen andere exploitatie mogelijkheden soms beter bij het doel en de uitgangspunten van uw organisatie. De QuickScan van Wyzer biedt helder inzicht in de mogelijkheden voor herbestemming, duurzame ontwikkeling en financieel haalbare oplossingen.

Wat levert de QuickScan op?

  • Inzicht in herbestemmingsmogelijkheden van kerkelijke grond.
  • Een realistische kijk op financiële haalbaarheid en duurzame bouwopties.
  • Duidelijkheid over juridische en ruimtelijke kaders.
  • Een plan dat zowel economische als maatschappelijke waarde toevoegt.

Met een gestructureerde aanpak helpt de QuickScan gemeenten en maatschappelijke organisaties ook om hun vastgoed toekomstbestendig te maken. Dit gebeurt met respect voor historie en in nauwe samenwerking met betrokkenen. Meer weten? Lees verder of neem contact op met Hille Meetsma via 0625550353 of hmeetsma@wyzer.nl

Wat is de QuickScan?

De QuickScan van Wyzer is een snelle en deskundige analyse die antwoord geeft op de vraag: Wat is er mogelijk met de grond in uw beheer? De scan onderzoekt:

  • De locatie – Wat zijn de ruimtelijke en juridische mogelijkheden?
  • De financiële haalbaarheid – Zijn er subsidies en hoe zit het met verdienmodellen?
  • Duurzaamheid – Welke circulaire en energieneutrale opties zijn er
  • Maatschappelijke impact – Hoe draagt het bij aan de gemeenschap

Op basis van deze analyse kunnen vastgoedeigenaren, grond is ook vastgoed, goed onderbouwde keuzes maken. Indien gewenst helpt Wyzer met verdere uitwerking en samenwerking met gemeenten en ontwikkelaars.

Waarom een QuickScan?

Kerkelijk vastgoed in de vorm van grond is vaak meer dan een bezit; het is een plek met betekenis. Herbestemming vraagt om een zorgvuldige aanpak die erfgoed, duurzaamheid en maatschappelijke behoeften combineert. De QuickScan helpt bij het maken van verantwoorde keuzes, met oog voor zowel historie als toekomst. Zo onderzoeken we de juiste bestemming voor de grond in uw beheer, wat past bij uw maatschappelijke doelen en visie en in lijn is met goed rentmeesterschap.

Met de QuickScan borduren wij voort op het onderzoek dat de Protestantse Theologische Universiteit in 2024 heeft afgerond. Uitgangspunt was inzicht te krijgen in de verduurzaming van kerkelijke grond. In 2025 wordt dit onderzoek voorgezet waarbij de aandacht ligt op de nodige transities naar duurzame keuzes.